ADD symptomen herkennen

Als je ADD hebt kom je vaak rustig en dromerig over. Dit in tegenstelling tot iemand met ADHD, waar het hyperactieve gedrag meer een rol speelt. Maar in je hoofd is het eigenlijk alles behalve rustig. Hier zit het vol met gedachten en krijg je last van concentratieproblemen. In dit artikel nemen we enkele ADD symptomen met je door waarin je je wellicht zult herkennen

 

5 ADD symptomen die je misschien wel herkent

Aan de ene kant heb je behoefte aan een rustig en geordend leven om alles te kunnen overzien. Aan de andere kant zorgt een te ‘saai’ en geregeld leven er ook voor dat je inkakt. Of ‘wegzakt’. Je hebt de prikkels nodig om je gemotiveerd te blijven voelen en om moeheid te voorkomen. De juiste balans vinden. Dat is iets waar je continu naar op zoek bent. Daarnaast zul je ook merken dat je:

 

  • Gevoelig, betrokken en emotioneel bent
  • Je vaak moeite heb om je te concentreren
  • Je vaak dingen voor je uitschuift (uitstelgedrag)
  • Je perfectionistisch en creatief bent
  • Je last hebt van slaapproblemen

 

Gevoelig, betrokken en emotioneel

Een van de ADD symptomen die je vast zult herkennen is dat je vaak gevoelig bent. En betrokken. Maar daarbij heb je wel moeite om die gevoelens te tonen. Vanwege die gevoeligheid kun je meer last hebben van stemmingswisselingen. Ook kun je het gevoel hebt dat je door onverwachte situaties of schokkende gebeurtenissen overspoeld wordt en het niet meer boven komt. Als dat gebeurt, dan trek je je graag even terug en heb je tijd voor jezelf nodig. Ondanks dat je wel sociaal en empathisch bent. 

 

Moeite om te concentreren

Concentratieproblemen is ook een bekend ADD symptoom. Doordat er een constante gedachtestroom aanwezig is in je hoofd (en dus druk) kun jij je moeilijk concentreren op een taak. Geluiden en bewegingen om je heen zorgen ervoor dat je snel afgeleid bent. Het kost je ook meer energie en foutjes sluipen er eerder in.

 

Het tegenovergestelde kan gebeuren: wanneer mensen met ADD een passie hebben voor iets. Dan kan de dromerigheid omslaan in een hyperfocus. Je gaat helemaal op in datgene wat je leuk vind. Je bent dus juist heel geconcentreerd bezig en je kunt bergen verzetten.

 

Uitstelgedrag

Mensen met ADD hebben een extra stimulans nodig om in beweging te komen. De stress moet oplopen voordat zij in actie komen. Ondertussen gebeurt er van alles in je hoofd maar is er een drempel om te beginnen. En als er dan te veel onopgeloste zaken liggen, dan kan dat leiden tot een voortdurend gevoel van stress. Je moet immers nog zoveel doen. 

 

Perfectionistisch en creatief

Wanneer je dus een passie voor iets hebt kun jij je dus voor 100% inzetten. En daarmee zorg je er ook voor dat deze taak tot een succes wordt afgerond. Daar komt ook bij dat je dan op een creatieve manier kunt denken (out of the box) en ben je oplossingsgericht.

 

Slaapproblemen

Mensen met ADD hebben vaak een verstoord ritme. Zij kunnen gerust tot de late uurtjes nog TV kijken of werken. In de ochtend slapen zij dan wat langer door. Herken je je hierin? Dan zul je merken dat je overdag vermoeid bent en dat versterkt vervolgens weer de concentratieproblemen. Probeer op een vast tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Zo creëer je een gelijkmatig ritme en creëer je meer rust je in hoofd.

 

ADD symptomen herkennen en diagnose

Wil je echt zeker weten of je ADD hebt? Dan is een bezoek naar een specialist natuurlijk een veel betere optie dan af te gaan op een paar symptomen. En heb je ADD? Dan zul je je vast in de bovenstaande ADD symptomen herkennen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *