Alles wat je wilde weten over neurofeedback

Wist je dat verreweg de meeste psychische aandoeningen voortkomen uit een disbalans van de hersengolven? Als gevolg van deze disbalans werken je verschillende hersengebieden niet meer goed met elkaar samen, wat zich vervolgens uit in psychische en/of lichamelijke klachten. Kamp jij bijvoorbeeld al enige tijd met depressieve gedachten? Heb je regelmatig last van paniekaanvallen? Of hindert een andere neurobiologische aandoening je dagelijkse leven? Dan kan het absoluut waardevol zijn om meer te leren over neurofeedback, een bijzondere behandelmethode.

 

Wat is neurofeedback?

Je kunt neurofeedback in principe zien als een soort fysiotherapie, maar dan voor je brein. Het is een behandelmethode welke gericht is op hersen gerelateerde aandoeningen. Hierbij kun je denken aan ADHD/ADD, depressie, gilles de la Tourette of slaapproblematiek. Bij dergelijke aandoeningen vallen de hersengolven buiten de standaardwaardes, waardoor verschillende hersengebieden onvoldoende efficiënt met elkaar communiceren. Hierdoor zijn je hersenen als het ware uit balans, met psychische of lichamelijk klachten als gevolg. Met behulp van neurofeedback wordt deze balans hersteld, middels visuele en auditieve feedback. Tijdens deze training doet je brein al het werk, terwijl jij in een stoel naar een film zit te kijken.

 

Voor wie is het geschikt?

Neurofeedback is in principe een behandelmethode die zeer breed inzetbaar is. Het is een vorm van niet-invasieve therapie welke zich richt op het in balans brengen van de hersengolven. Deze vorm van therapie kan zowel bij volwassenen als ook bij kinderen worden toegepast. De training is bedoeld om uiteenlopende neurologische klachten te trainen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ADHD/ADD, angst, autisme, burn-out, depressie en hersentrauma. Je kunt het trainen van de hersengolven vergelijken met het leren fietsen. Wanneer je hersenen het trucje eenmaal onder de knie hebben, kun je hier de rest van je leven van profiteren. De resultaten die behaald worden zijn dan ook permanent.

 

De voordelen van neurofeedback

Neurofeedback kent een relatief lange behandelduur. Zo zijn er 20 tot 40 behandelingen nodig voordat resultaten echt merkbaar zijn. Daarnaast wordt vaak maar een deel van de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar. Toch kent het in vergelijking met een behandeling met medicatie een aantal belangrijke voordelen. Zo is een van de voornaamste voordelen het feit dat de vorm van therapie niet belastend is en geen hinderlijke bijwerkingen kent. Bovendien zijn de behandeleffecten permanent en is het dus een eenmalige investering. Ook is het uiteraard een goed alternatief voor degenen onder ons die liever geen pillen willen slikken. Tot slot helpt het je om veerkrachtiger te zijn. Het verbetert je geheugen, concentratievermogen en slaap. Je voelt je mentaal fitter en je vindt je emotionele balans terug.

 

Vormen van neurofeedback

Er zijn verschillende vormen van deze behandelmethode. Bij neurofeedback op basis van EEG wordt er vooraf een EEG meting gedaan, van waaruit een behandelplan wordt opgesteld. In de meeste gevallen wordt deze vorm gecombineerd met cognitieve therapie. Dit is verreweg de meest onderzochte vorm en wordt dan ook veel toegepast in de praktijk. Daarnaast kunnen er nog vier vormen worden onderscheiden, namelijk EEG Loreta, FMRI, NeurOptimal en LENS. Bij NeurOptimal wordt er geen diagnose gesteld en is er ook geen sprake van begeleiding in de vorm van cognitieve therapie. Middels software en apparatuur wordt de behandeling bijgestuurd en aangepast waar nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *