Lignosulfonaten

Lignosulfonate is een gesulfoneerde lignine, maar wetenschappelijk gezien zijn het anionische poly-elektrolyten polymeren, deze lossen op in water. Lignosulfonaten zijn vaak een bijproduct tijdens de productie van hout, het zit vermengd met de houtpulp, wanneer deze met sulfiet pulp wordt gemengd.

Sulfiet Pulp zijn meerdere ehterbindingen, ze bingen bestanddelen aan elkaar, vooral lignine. Het ether decolleté ontstaat uit elektrofiele carbon actions, deze reageren op de bisulfietionen. Door de reactie ontstaan er sulfonaten.

In het ether decolleté zit een propyl zijketen waar de α-koolstof  zijn hoofdplaats heeft. Lignine zijn complexe derivaten mengels, echter vind je in dit artikel alleen een algemeen idee van de structuur die lignosulfonaten hebben. lignosulfonaten bestaat uit twee groepen, de R1 en de R2. 

De aromatische ring van het sulfonate heeft p-tolueensulfonzuur, in een lignosulfonatekan je deze vinden in de zijketens.

Het lignosulfonate heeft een grote en brede moleculaire massa, dit komt door dat ze gezien worden als polydisperse. Ook Al kunnen er in houtsoorten, zoals hardhout, lage waarden lignosulfonaten zitten, deze lopen alsnog op tot 1000 – 140.000 da.

De productie van lignosulfonate

Van pulp vloeistoffen worden lignosulfonaten teruggewonnen door sulfiet pulp toe te voegen. Daarna wordt er ultrafiltratie gebruikt om de lignosulfonaten van de sulfiet pulp te scheiden. Er zijn verscheidene CAS-nummers te vinden die verschillende metaalzouten bevatten die gebruikt kunnen worden bij het winnen van lignosulfonaten.

 

Het gebruik van Lignosulfonate

Lignosulfonaten worden voor een variatie aan dingen gebruikt. Je kan het je zo gek niet verzinnen. Ze worden gebruikt bij het maken van beton, maar ook gipsplaten. Dit wordt gedaan om de viscositeit van de substanties te veranderen. Lignosulfonaten zitten ook in dingen die je elke dag gebruikt, denk daarbij bijvoorbeeld aan anti insecten spray, kleurstoffen en vele vast stoffen die moeten kunnen oplossen in water.

 

Wil je meer informatie over lignosulfonaten? Dan kan je bij https://lignostar.com/ terecht.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *