Wat is de e coli bacterie?

E.coli oftewel escheria coli bacterie of hoe wij het kennen de poepbacterie, is een bacterie die in de darmen voorkomt bij zowel dieren als mensen. Er zijn diverse soorten e coli bacteriën, sommige veroorzaken urineweginfecties en andere veroorzaken voedselvergiftiging. Onder normale omstandigheden veroorzaken de meeste typen e.colibacterie geen ziekte bij mensen, tenzij je in een risicogroep valt dan kan het anders zijn. De meeste mensen die het e.coli bacterie oplopen knappen uit zichzelf binnen enkele dagen weer op. 

Symptomen

De symptomen die je kan ervaren bij een e coli bacterie zijn divers, je kan enorme krampen en buikpijn krijgen, maar het kan zich ook uiten in de vorm van diarree, maar het is ook mogelijk dat er bloedingen in de darmen ontstaan. Wanneer een koe stilstaand water drinkt en e coli bacterie oploopt is dat te zien in de vorm van pijn en koorts. 

Ontstaan bij e.colibacterie in het water

E.coli ontstaat vaak door stilstaand water in de leidingen, daar vormt dan biofilm, de bacteriën kunnen zich dan aan de oppervlakte hechten. Biofilm is een glibberig laagje wat lijkt op een olie of vet laagje, maar dan is het een laagje vol met bacteriën. De bacterie bestrijden met antibioticum is geen optie zeker met op het oog dat veel e.coli types resistent zijn voor antibioticum. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *