Wat is de Escheria coli (E. coli) bacterie?

Escheria coli (E. coli) of hoe wij het kennen de poep bacterie. Is een bacterie die in de darmen voorkomt bij zowel dieren als mensen. Er zijn diverse soorten Escheria coli (E. coli) bacteriën, sommige daarvan veroorzaken urineweginfecties en andere veroorzaken voedselvergiftiging. Onder normale omstandigheden veroorzaken de meeste typen e.colibacterie geen ziekte bij mensen, tenzij je in een risicogroep valt dan kan het anders zijn. De meeste mensen die het e.coli bacterie toch oplopen hebben geen medicatie nodig en knappen uit zichzelf binnen enkele dagen weer op. 

Symptomen

De symptomen die zowel mensen als dieren kunnen ervaren bij een Escheria coli (E. coli) bacterie zijn divers. Ze kunnen enorme krampen en buikpijn krijgen, maar het kan zich ook uiten in de vorm van diarree. Tevens is het ook mogelijk dat er bloedingen in de darmen ontstaan. Een koe kan juist het Escheria coli (E. coli) bacterie krijgen door stilstaand water te drinken. Als de koe het Escheria coli (E. coli) bacterie heeft opgelopen dan is is dat te zien in de vorm van pijn en koorts. 

Ontstaan bij e.colibacterie in het water

Escheria coli (E. coli) ontstaat vaak door stilstaand water in de leidingen, daar vormt dan biofilm, de bacteriën hechten zich dan aan de oppervlakte. Biofilm is een glibberig laagje wat lijkt op een olie of vet laagje, maar het is een laagje vol met bacteriën. De bacterie bestrijden met antibioticum is juist de oplossing, maar sommige Escheria coli (E. coli) types zijn resistent tegen antibioticum. Om er achter te komen tegen welke die niet resistent is doet de dokter een kweek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *